Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες!



 

Ετσι ειναι τα πραγματα!
Οι αρχαιολογικές ειδήσεις σπάνια γίνονται πρωτοσέλιδα ή κύρια θέματα σε...
AVGI.GR

Σε απόσταση περί το ένα χιλιόμετρο από τη σημερινή Αμφίπολη βρίσκεται η θέση Καστά όπου ανασκάπτεται ο τύμβος. Η γεωμορφολογία της περιοχής έχει αλλάξει ωστόσο ριζικά από την αρχαιότητα λόγω της διαφοροποίησης της κοίτης του Στρυμόνα και της αποξήρανσης της λίμνης Κερκινίτιδας. Οι αρχαίες πηγές μιλούν όμως για τα ωραία αγκυροβόλια αυτής της λίμνης, η οποία συνδεόταν με το ποτάμι. Ενα ποτάμι πλωτό, που παρείχε τη δυνατότητα στα πλοία να φθάνουν ως την Αμφίπολη. Οσο για τον τύμβο με τον Λέοντα, βρισκόταν ακριβώς μπροστά στη λίμνη.
ART ISSUES- Απόψεις και άρθρα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, την Φιλοσοφία...
PERITEXNISOLOGOS.BLOGSPOT.COM



Εντυπωσιακές φωτογραφίες των επιβλητικών μαρμάρινων γλυπτών -Όλες οι εξελίξεις για την Αμφίπολη

1Οι ανασκαφές στον αινιγματικό αρχαίο τάφο που έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον από τότε που ήρθε στο «φως», συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς μεν, αλλά και με χειρουργική ακρίβεια δε, από σεβασμό στην αρχαιολογική δεοντολογία, αλλά και για να μην καταστραφούν πολύτιμα ευρήματα που ίσως μπορούν να δώσουν απαντήσεις.
Απαντήσεις σε τόσα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, όπως ποιός έχει ταφεί στο συγκεκριμένο σημείο, αν είναι μόνο μία η προσωπικότητα της αρχαιότητας που… φιλοξενείται στον τύμβο, αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι από τυμβωρύχους του παρελθόντος και πολλά άλλα.
Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, τα σενάρια που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο αποδυναμώνονται μέρα με τη μέρα, ενώ ο Λέων που δεσπόζει στην κορυφή τουλόφου Καστά υποδηλώνει, σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, ανδρική ταφή και μάλιστα κάποιον ο οποίος είχε πολεμήσει σε μάχες.
Τα νέα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο

Η δεξιά Σφίγγα στην είσοδο του τάφου - Φωτό Eurokinissi
Η δεξιά Σφίγγα στην είσοδο του τάφου – Φωτό Eurokinissi

Η αριστερή Σφίγγα του τάφου - Φωτό Eurokinissi
Η αριστερή Σφίγγα του τάφου – Φωτό Eurokinissi

Η αποίστευτη ακρίβεια στο φτερό της Σφίγγας - Φωτό Eurokinissi
Η αποίστευτη ακρίβεια στο φτερό της Σφίγγας – Φωτό Eurokinissi

Εκπληκτική εικόνα από την τέλεια απόδοση του αρχαίου γλύπτη - Φωτό Eurokinissi
Εκπληκτική εικόνα από την τέλεια απόδοση του αρχαίου γλύπτη – Φωτό Eurokinissi
Η πλήρης αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η εύρεση τμήματος από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και μικρού τμήματος της ανωδομής του μνημείου, είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου».
«Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα», συμπληρώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους».
Η ράχη του Λέοντα και το… ίδιο εργαστήριο

Ο Λέων που στέκει στηνκορυφή του λόφου Καστά - ΦΩΤΟ - thesstoday.gr
Ο Λέων που στέκει στηνκορυφή του λόφου Καστά – ΦΩΤΟ – thesstoday.gr
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται και στην ανακάλυψη τμήματος της ράχης του Λέοντα που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, αλλά και τμήματος της ανωδομής του κτιρίου: «Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».
Οι επισκέπτες θέλουν να πάρουν άρωμα… αρχαιότητας!
Την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης παρακολουθεί, εν τω μεταξύ από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έφτασε στην περιοχή γύρω στις 8 το πρωί της Τετάρτης, συνοδευόμενη από στενή συνεργάτη της.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαρμάρινοι λίθοι -βάρους 500 κιλών έκαστος- απομακρύνονται δεξιά και αριστερά από το νέο αρχαιολογικό εύρημα, ενώ από το απόγευμα της Τρίτης στήνεται ειδικό ξύλινο σκέπαστρο προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Την ίδια ώρα, ένα ιδιότυπο «κυνηγητό» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και επισκεπτών, που στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής, ανεβαίνουν με τζιπ στους γύρω λόφους προκειμένου να αποσπάσουν έστω και μια μακρινή φωτογραφία από τα ευρήματα, που παραμένουν καλυμμένα.

«Οι Σφίγγες της αρχαίας Αμφίπολης είναι τυπωμένες σε πανάρχαια νομίσματα», λέει νομισματολόγος – Ο βασιλιάς Λυκούργος και η λατρεία στο θεό Διόνυσο

Οι ανασκαφές στην αρχαία Αμφίπολη έχουν εξάψει την περιέργεια, αλλά και τη φαντασία Ελλήνων και ξένων από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκε ο επιβλητικός ταφικός περίβολος που έχει περίμετρο 497 μέτρα.
Περιέργεια που πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την στιγμή που κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες των δύο ογκεδέστατων Σφιγγών, βάρους 1,5 τόνου έκαστη, που κοσμούν την είσοδο του αρχαίου τύμβου, σαν άγρυπνοι φρουροί της προσωπικότητας της αρχαιότητας που έχει ταφεί στο συγκεκριμένο σημείο.
Οι Σφίγγες αυτές, λοιπόν, είναι αποτυπωμένες σε πανάρχαια νομίσματα της περιοχής και συγκεκριμένα σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαριων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), όπως υποστηρίζει ο Αστέριος Τσίτσινφος, που είναι νομισματολόγος-ερευνητής, δίνοντας νέες ενδιαφέρουσες πτυχές της αινιγματικής αρχαιολογικής ανακάλυψης και αναφέροντας πως «»το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ.».
Η ιστορία της πόλης «των Εννέα Οδών»
Ξεδιπλώνοντας το «κουβάρι» της ιστορίας της περιοχής, ο κ. Τσίντσιφος ανατρέχει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.
«Η Αμφίπολη ήταν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη»
«Οι Εννέα Οδοί υπήρξαν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, υπήρχαν εκεί Χαλκιδαίοι άποικοι. Η πολυπληθέστερη αποικία ήταν οι Μιλήσιοι, που μύησαν τους ντόπιους στη νομισματοκοπία. Το μιλησιακό σύστημα βαρών που ακολουθήθηκε, μας το φανερώνει. Υπήρχαν ακόμα μικρότερες αποικίες των Φωκαέων, Σαμίων και Ερυθραίων από την Ιωνία», αναφέρει ο νομισματολόγος.
«Από το 520 π.Χ. και μετά, το βισαλτικό στοιχείο μαζί με το μακεδονικό, που ήδη υπήρχε στη Βισαλτία, έγινε πολύ έντονο στην πόλη», συμπληρώνει ο κ. Τσίντσιφος, αναλύοντας τη νομισματική πορεία της περιοχής και τη θέση της Σφίγγας πάνω στα νομίσματα και προσθέτει: «Τέλος, παρουσία εκεί είχαν Άνδριοι και Ακάνθιοι άποικοι. Μετά τις Περσικές εκστρατείες και την οριστική αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ., άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε τελικά τις Εννέα Οδούς στα χέρια των Αθηναίων και στη μετονομασία της σε Αμφίπολη».
Η Διονυσιακή λατρεία που κυριαρχούσε στην περιοχή
«Οι Εννέα Οδοί, όπως απεδείχθη νομισματικά, υπήρξε έδρα του βασιλιά των Ηδωνών Γέτα. Οι μύθοι με τον Διόνυσο, τους Ήδωνες και τον βασιλιά Λυκούργο, που αιωρούνταν πάνω από το Παγγαίο, εκπορεύτηκαν από τις Εννέα Οδούς, που κατ” εξοχήν ήταν το κέντρο της Διονυσιακής λατρείας», τονίζει ο κ. Τσίτσινφος, κάνοντας στη συνέχεια εκτενή αναφορά στον ρόλο της Σφίγγας.
«Οριστικά οι εμφανίσεις της Σφίγγας στα νομίσματα θα σταματήσουν με τη μακεδονοποίηση της Αμφίπολης το 357 π.Χ..»
«Εδώ θεοποιείται η Σφίγγα, που όπως αναφέρεται από ιστορικά στοιχεία προηγήθηκε και αυτής του δωδεκαθέου. Γεγονός είναι ότι από τον 6ο π.Χ. αιώνα και μετά, έμεινε να λατρεύεται σε ελάχιστα φανερά σημεία. Ο μύθος γι” αυτήν μπορεί να γεννήθηκε στη Θήβα του Οιδίποδα, όμως νομισματικά τουλάχιστον δεν υπήρξε και έτσι, φαινομενικά, δεν υπάρχει σύνδεση της Σφίγγας με τη Θήβα του 5ου π.Χ. αιώνα και μετά», λέει ο ειδικός νομισματολόγος εξηγώντας τη νομισματική παρουσία της Σφίγγας στην αρχαιότητα.
«Η λατρεία της Σφίγγας ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και το κρασί που παραγόταν. Στα φανερά σημεία λατρείας της Σφίγγας πλέον, συγκαταλέγεται η Αμφίπολη, από την εποχή ακόμα που το όνομά της ήταν Εννέα Οδοί. Οι δυο Σφίγγες στο μνημείο του λόφου Καστά δεν εκπλήσσουν με την εμφάνισή τους εκεί, γιατί το πανάρχαιο νομισματικό θέμα της πόλης ήταν η Σφίγγα».
Οι νομισματικές αποτυπώσεις των Σφιγγών και οι οίκοι δημοπρασιών
«Οι αποτυπώσεις στα νομίσματά τους ομολογούσαν τη θεότητα που λάτρευαν, ως οπαδούς του Διόνυσου, αλλά και την ασχολία τους που ήταν κυρίως η κτηνοτροφία. Όπως φαίνεται πολύ αργότερα, οι Αμφιπολίτες, δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη σφίγγα σαν σύμβολο, όμως η κύρια απόδειξη για την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών με τη σφίγγα, έρχεται από την αποκωδικοποίηση των οπισθοτύπων. Στην πρώτη πλευρά των ασημένιων νομισμάτων, που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται από 520 π.Χ. μέχρι και το 470 π.Χ. φαίνεται η Σφίγγα, ενώ το οπισθότυπό της, η πίσω πλευρά του νομίσματος, φανερώνει τον τόπο κοπής του νομίσματος- στην προκειμένη περίπτωση τις Εννέα Οδούς».
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, μερικά από τα αρχαία ασημένια νομίσματα που απεικόνιζαν τη Σφίγγα και έφεραν την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών πουλήθηκαν σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών της Ευρώπης, με πώληση του ανεξακρίβωτου τετράδραχμου ασημένιου νομίσματος, βάρους 14,40 γραμμαρίων, να πωλείται στη Γερμανία στον οίκο δημοπρασιών Lanz του Μονάχου, στις 28 Νοεμβρίου του 2005, έναντι 3.600 ευρώ και του ανεξακρίβωτου τετράδραχμου ασημένιου νομίσματος, βάρους 12,90 γραμμαρίων, να πωλείται στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011, στο Μόναχο, στον οίκο δημοπρασιών Hirsch, έναντι 4.000 ευρώ.
Διαψεύσεις του υπουργείου για τις Σφίγγες
Παράλληλα, με μία λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν τις Σφίγγες, βάρους 1,5 τόνου έκαστη, να μετακινούνται.
Οι Σφίγγες στην είσοδο του αρχαίου τάφου, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού - Φωτό Eurokinissi
Οι Σφίγγες στην είσοδο του αρχαίου τάφου, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού – Φωτό Eurokinissi
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: » Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου.
Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν.
Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου