Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Περί των κατακλυσμών του κόσμου


 
Τα αποτελέσματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας (από το Πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α.) επιβεβαιώνουν την διήγηση.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Μαριολάκος, έδειξε ότι αυτός κατακλυσμός, μπορεί να έχει συμβεί μόνο στο χρονικό διάστημα από 12.500 έως 14.500 χρόνια πριν από σήμερα.. Αυτό προκύπτει από τα χαρακτηριστικά των φυσικογεωγραφικών συστημάτων της περιοχής, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε, και με το πώς αυτές μεταβλήθηκαν.
Πριν 18.000 χρόνια υπήρχαν παγετώνες στο βόρειο ημισφαίριο της γης και η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τη σημερινή (125 έως 150 μέτρα χαμηλότερα). Τεράστιες ποσότητες νερού ήταν δεσμευμένες σε μορφή πάγου, σε παγετώνες ύψους 3 χιλιομέτρων. Πριν 18.000 χρόνια, όταν άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι, ο Εύξεινος Πόντος, η Προποντίδα και το βορειοανατολικό Αιγαίο δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, επειδή οι σημερινοί θαλάσσιοι δίαυλοι του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος) ήταν τότε ξηρά.

Τα μεγάλα ποτάμια της ΒΑ Ευρώπης και της δυτικής Ασίας, που εκβάλουν στον Εύξεινο Πόντο, τον τροφοδότησαν με το νερό των πάγων που έλιωναν στο βορρά, η στάθμη της θάλασσας στον Εύξεινο Πόντο (που ήταν τότε μια κλειστή λεκάνη με γλυκό νερό), ανέβηκε γρηγορότερα από την αντίστοιχη της παγκόσμιας θάλασσας, υπερχείλισε τον Βόσπορο και από την Προποντίδα μέσω των Δαρδανελίων έφθασε στο ΒΑ Αιγαίο.
Το ερώτημα είναι πως τα γνώριζε όλα αυτά ο Διόδωρος; Το πιθανότερο είναι ότι το φαινόμενο του κατακλυσμού έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ώστε διατηρήθηκε η ανάμνησή του στην προφορική τους παράδοση (μύθο) για πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια!
http://64.19.142.13/www.tirins.gr/dardanos2.jpg

ΠΑΤΗΣΤΕ   ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ!!


ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΙ  ΧΡΟΝΟΙ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 
ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ  ΕΠΟΧΗ
Κατά το τέλος της τριτογενούς περιόδου του καινοζωϊκού αιώνα, δηλαδή πριν 10 εκατομμύρια χρόνια, τότε που ολόκληρος ο Σαρωνικός ήταν ξηρά, λόγω των γεωλογικών  αναστατώσεων,  η Πειραϊκή χερσόνησος, χωρίστηκε  από  την  Αττική  με  θαλάσσια ζώνη.
 10  εκατ. χρόνια   πριν, από  τη  Μεγαλόπολη ως  το Πικέρμι,  κι  από  την  Πτολεμαϊδα  ως   την Κρήτη,  σουλατσάρουν   ελέφαντες,  λιοντάρια, ρινόκεροι, πίθηκοι, ύαινες  κλπ. Τα  ζώα   αυτά  κυκλοφορούν  και  στον Πειραιά,  αλλά  και  στον Σαρωνικό  που  είναι  ακόμη  ξηρά.  Η   στάθμη   της  θάλασσας   είναι  300   μέτρα   πιο   χαμηλά.  Η  Μεσόγειος   είναι   πολλές  λίμνες. Το κλίμα  είναι  σχεδόν  τροπικό. Παράλληλα  οι ανακατατάξεις συνεχίζονται. Η  περιοχή  του  Σαρωνικού  βυθίζεται (πότε;). Δημιουργούνται   η  Αίγινα,  η  Σαλαμίνα,   η  Καλαυρία,  τα Μέθανα, η Ύδρα  και  οι Σπέτσες.
Ώσπου  φθάνουμε    στο 10.000 π.Χ.   που  σπάει  το   φράγμα του  Γιβραλτάρ  και  δημιουργεί  τη  Μεσόγειο  θάλασσα. Μεγάλες, πάλι, οι    γεωλογικές   ανακατατάξεις.
Αν κρίνουμε από τα παλαιοντολογικά ευρήματα στην Αττική,  σπήλαιο  του Πανός, στη Ριζούπολη και αλλού, η περιοχή της Αττικής  κατοικείτο  τουλάχιστον 10.000 χρόνια π.Χ.
        Φαίνεται ότι ο Πειραιάς  κατοικήθηκε και κατά την παλαιολιθική εποχή. Εχουν βρεθεί ξύστρο  και λίθινη αιχμή Ωρινάκειου τύπου που βρίσκονται στο Μουσείο του Μάντσεστερ. Βρέθηκαν  ακόμη συνοικισμοί  στην Παλαιά Κοκκινιά και επί του λόφου Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου που ανήκουν στην Πρωτοελλαδική κυκλαδική εποχή.  
ΔΕΙΤΕ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ  http://www.hellinon.net/Peireus.htm
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου